Tuesday, May 19, 2015

Kult mŕtvych už aj v Bratislave?

Netreba ísť do ďalekej minulosti do obdobia starovekého Egypta. Máme ho už aj u nás a od roku 2013 stále silnie....



Nechcem sa dotknúť svetonázoru a viery žiadneho človeka. Zároveň rešpektujem pietu a právo zosnulého na jeho poslednú adresu na tomto svete. Ale ak predpokladáme, že nemáme pred sebou náboženského fanatika s presne nalinajkovaným osudom, tak by mal každý normálny človek dať prednosť životu pred smrťou a živým pred mŕtvymi.

Však to, že „normálny“ a „mal".

Ale po poriadku. Asi pred jeden a pol rokom obyvateľov Vrakune priam zelektrizovala správa, že mesto sa chystá rozšíriť Vrakunský cintorín na úkor Vrakunského lesoparku. Pre tých ktorí o Vrakuni viete veľmi málo, tak vám len pripomeniem, že je to jedna z najmenších bratislavských mestských častí s asi 20 000 obyvateľmi, ktorá sa vyznačuje takými benefitmi ako sú:
-          hluk z letiska a železnice,
-          smrad z čističky odpadových vôd slúžiacej polovici mesta,
-          katastrofálna  dopravná dostupnosť, dve desaťročia odkladaná preložka Hradskej, ktorá by vyriešila individuálnu prepravu cezpoľných,
-          slabo riešená drogová trestná činnosť,
-          Pentagon – to je príbeh sám o sebe,
-          mizerná občianska vybavenosť,
-          a tak by som mohol pokračovať donekonečna..... verím, že v diskusii ma doplníte

Asi jediným svetlým miestom tejto štvrte je vrakunský lesík, alebo lesopark. Je to príjemné miesto, kde si chodia nielen vrakunčania oddýchnuť a načerpať nových síl. Na túto pôdu si neustále robia zálusk rôzni developeri a tiež v neposlednom rade mesto. Pred jeden a pol rokom po búrlivom odpore obyvateľov sa magistrát stiahol. Ale je tu znova!



Magistrát zvolil opäť tú najjednoduchšiu variantu a dal prednosť mŕtvym pred živými. V tejto krajinke s počtom obyvateľov ako predmestie bežného čínskeho mesta sa nikto nezaoberá budúcnosťou a ak nejakou, tak len do konca svojho volebného obdobia. Pozorujeme to hlavne na neriešení všetkých aspektov života (alebo živorenia) nás - voličov.

Nikomu nenapadlo,

-          že je potrebné začať robiť osvetu aj v pohrebníctve? A vybudovať cintoríny poschodové, podobne ako to vidíme v iných krajinách? Podpora kremácie a jej finančné dotovanie by tiež nebolo na škodu.
-           Že jedno hrobové miesto naležato je dnes už veľký luxus? (To vám naozaj všetkým záleží na tom, že aj po smrti musíte ležať?)
-          Že nové cintoríny by nemali zasahovať do poľnohospodárskej pôdy ani ukracovať obyvateľov o zeleň? To nestačí, že vám to robia developeri?

A na záver jedna neodbytná myšlienka. Možno to nie je až taký zlý nápad, možno ten náš lesík bude aj malý. Možno budeme potrebovať cintorín, ktorý zhltne aj celú rozlohu Vrakune a bude sa rozširovať aj smerom do Podunajských Biskupíc a možno aj ďalej.

Prečo?

Vy, ktorí ste čítali moje predchádzajúce blog1blog2, určite už tušíte kam mierim. Áno, ak okamžite nezačne robiť vláda a ministerstvo rázne a hlavne zmysluplné kroky smerujúce k zamedzeniu šírenia extrémne toxického odpadu zo skládky CHZJD, tak tu nebude treba rozširovať cintorín.


Ten tu bude všade okolo nás.... 


No comments:

Post a Comment